heikkileivo

Perfektionistin biojätepussi

  • Biojätepussi
    Biojätepussi

Törmäsin muinoin ohjeeseen, jonka mukaan sanomalehdestä voi taitella helposti biojätepussin. Ihastuin paperiseen jätepussiin oitis, sillä siinä on huomattavia etuja verrattuna perinteiseen ämpäri+muovipussi-yhdistelmään. Muovipussissa lilluvat biojätteet muodostavat ajan kanssa iljettävän, haisevan ja vettä tiputtavan limapallon, jonka vieminen roskiin on aina puistattava kokemus. Paperinen biojätepussi ilman ämpäriä sensijaan hengittää: kosteus haihtuu nopeasti ja jätteet pysyvät kuivina ja miltei täysin hajuttomina. Mikä parasta, ämpärin virkaa ajavan jätepussin voi heittää sellaisenaan roskiin. Onhan paperipussissa aina toki ekologinenkin puolensa - kaiken hyvän lisäksi maailma pelastuu.

Siirryttyäni paperiseen biojätepussiin huomasin aikaa myöten, että alkuperäisen ohjeen mukainen pussi on valitettavan epästabiili kokonaisuus. Pussi avautuu helposti ja huonolla tuurilla jätteet leviävät eteiseen kuin Jokisen eväät, yleensä vieläpä pahimmassa kiireessä. Päätin kehittää pussista paremman version ja kokeiltuani erilaisia variaatioita onnistuin lopulta kreaamaan biojätepussin, joka - ainakin omasta mielestäni – on jokseenkin täydellinen. Tämä ns. perfektionistin biojätepussi pysyy takuuvarmasti kasassa. Pussi on oikeastaan paperinen biojäteämpäri, jonka pysyy pystyssä ilman tukea ja jonka voi heittää kokonaisena roskiin.

Pussin taitteleminen on jossain määrin työläämpää verrattuna perinteiseen malliin eikä siten sovi hätäisimmille. Jos sensijaan pidät askartelusta ja sinussa on taipumusta perfektionismiin, kokeile näitä ohjeita. Pussin voi tehdä joko tavallisesta tai tabloidikokoisesta sanomalehdestä. Pussin taitteluohjeet voit ladata täältä.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mestarillista! Täytyy kokeilla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kokeilin jo. Käytössä. Pohjan tekeminen oli vaikeinta ja mietinkin voisiko sen tehdä jotenkin helpommin.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Pohjan kikkailu on tosiaan tarpeetonta, käytännössä riittää kun rullaa sisälle jäävän osuuden. Kuten ohjeesta ilmenee, siisti pohja ei ole kuitenkaan erityisen vaikea taivutella.

Jouko Koskinen

Joo hyvä - mäki tein yhen. Taploitilehtykästä vaa tulee iha turhan piäni. Siihen ei osu olanyliheitoll. Mutt ei se mitään, oon ajatellu lopettaa ton hesarin muutenki, turhan meluisa herätys liian aikaseen mokoman lukashenko-ollenkaa ropakantapaperipinon takia. Paljo hyvää kuusimettääki säästyy. Mutt ai nii sehä painetaaki ny venäläisell paperill. Ja painomustetta joka tarttee sitte siistata pois ett voi tehä paperia uuestaa siittä. Jättäsiit sen musteen poies nii voi paremmi kierrättä. Saahaa nätimpi roskapussiki.

/ot: Pitää tilata täyskokonen lehti - ilman mustetta jos mahollista.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Onneks viikonlopun Kaleva tulee vielä paperisena kotiin, oikeen lehden kokoisena. Kertavääntämisenä syntyi pussi ihan kivutta. Kiinalaisesta paperi-askartelusta tosin oli apua jonkunverran. Homma yhdistetään aamukahvin ja -toimien yhteyteen ;-)

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Jos on kovin isokourainen, tabloidikokoisessa pussissa voi olla haasteena saada kädet mahtumaan pussin sisään. Mielestäni tabloidipussi on kuitenkin sangen näppärän kokoinen, kaksi pussia sopii kätevästi biojäteämpärin koloon roskaämpäritelineessä. Täytyypä kokeilla, saisiko tabloidipussista tuplakokoisen, jos laittaisi 2 arkkia limittäin.